Wednesday, February 8, 2012

resepi apam polkadot

ramai yang tanya resepi buat kuih apam ni....ni resepi dari kwn baik yg bernama jaja....hehehe...so saya kongsi dgn semua yea....meh pakat belajar buat apam polkadot ni....

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 3 sudu teh baking powder
  • 2 sudu teh Ovalette
  • 3 biji telur
  • 1 cawan susu cair
  • esen vanila dan  pewarna kesukaan
caranya:
  1. mula2 pukul telur smp betul2 kembang (kalau x kembang nti lps kuar dari kukusan, apam ni akan kecut...hahaha...x naik ar)
  2. masukan vanila, overlate dan susu (pukul lagi smp kembang gak)
  3. then masukan gula + baking powder + tepung ( pukul lagi smp betul2 kembang - agak2 dah lama)
  4. bahagikan adunan pd bbrp warna kesukaan
  5. isi adunan warna pertama dalam paper cup then ambik warna yg lain lak buat dot dot atasnya....
  6. then kukus ar - dlm 10 minit....tp guna api kecik..kalau besar nti apam jd merekah.
* kalau nak senang dot atau nak elak kecah2...masukan adunan dlm piping beg
* guna pelbagai warna ikut kreativiti sendiri....
*pastikan periuk kukusan tutup rapat dan guna api kecik
*kalau nak tahu masak x apam tu...cucuk guna lidi..kalau x melekat tu kira masak ar

NI APAM PERTAMAKU..PERTAMA KALI MEMBUATNYA...SO NAMPAK COMOT SIKIT, TAPI OK LAH....YANG INI INTI KURMA.....LAYANNNNN

NI ADUNAN YG DI WARNAKAN

MASUK DLM PIPING BEG

SEBELUM DOT

SELEPAS DOT
MASUK KUKUSAN
INILAH HASILNYA.....

selamat mencuba untuk semua...kalau malas nak buat tempah je kat amina ni....hehehe

11 comments:

Anonymous said...

2 sudu teh overlate--->gapo tu?

amina said...

Ovalette dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek....sori nti saya betulkan ejaan. thank u

Azwin Azhas said...

Assalamualaikum :)
Adunan mengikut resipi ni boleh dapat berapa biji apam ya?

Azwin Azhas said...

Assalamualaikum :)
Adunan ni boleh dapat berapa biji apam ya?

Azwin Azhas said...

Assalamualaikum :)
Adunan ni boleh dpt brapa biji apam ya?

amina said...

waalaikumussalam...

depend pada saiz acuan adik.. tapi biasanya akak guna paper cup yg saiz kecik, utk 2 cwn gandum dapat ler dlm 70 biji..(juga depend pd saiz cawan adik)

Serlinda Marie Swan said...

Kiutnya apam ni, tak nampak comot pun.. ok juga..

Anonymous said...

kenapa saya buat tak jadi gebu ehh? resepi semua dah sama.. keras melantung..huhu

amina said...

x jadi gebu mungkin sbb pukul telur dgn gula tak kembang...kadangkala pukul gula x kembang, gula jadi x hancur so masa kukuh gula tu jadi hangus dan mendap..jadi keras ar.. cuba lagi...in shaa Allah nanti jadi gebu ar

HanniSa said...

assalamualaikum..
Ist try..elok2 time kukus mengebu da kuarkan dr kukusan makin kecut... tapi rasa sedap hehe.. kenapa bole jd gitu? bi\ole bg tip..hehehe tq pn blog

amina said...

HanniSa...

may be x betul2 kembang..gula x hancur sbb tu dia mengecut...tak pun tutup periuk kukusan x bungkus dgn kain so air kukusan menitis kena apam...sbb tu jd mcm tu...practice make prefect... skill lama2 ok tu...