- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula halus
- 3 sudu teh baking powder
- 2 sudu teh Ovalette
- 3 biji telur
- 1 cawan susu cair
- esen vanila dan pewarna kesukaan
- mula2 pukul telur smp betul2 kembang (kalau x kembang nti lps kuar dari kukusan, apam ni akan kecut...hahaha...x naik ar)
- masukan vanila, overlate dan susu (pukul lagi smp kembang gak)
- then masukan gula + baking powder + tepung ( pukul lagi smp betul2 kembang - agak2 dah lama)
- bahagikan adunan pd bbrp warna kesukaan
- isi adunan warna pertama dalam paper cup then ambik warna yg lain lak buat dot dot atasnya....
- then kukus ar - dlm 10 minit....tp guna api kecik..kalau besar nti apam jd merekah.
* guna pelbagai warna ikut kreativiti sendiri....
*pastikan periuk kukusan tutup rapat dan guna api kecik
*kalau nak tahu masak x apam tu...cucuk guna lidi..kalau x melekat tu kira masak ar
NI APAM PERTAMAKU..PERTAMA KALI MEMBUATNYA...SO NAMPAK COMOT SIKIT, TAPI OK LAH....YANG INI INTI KURMA.....LAYANNNNN
NI ADUNAN YG DI WARNAKAN
MASUK DLM PIPING BEG
SEBELUM DOT
SELEPAS DOT
MASUK KUKUSANINILAH HASILNYA.....
selamat mencuba untuk semua...kalau malas nak buat tempah je kat amina ni....hehehe
12 comments:
2 sudu teh overlate--->gapo tu?
Ovalette dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek....sori nti saya betulkan ejaan. thank u
Assalamualaikum :)
Adunan mengikut resipi ni boleh dapat berapa biji apam ya?
Assalamualaikum :)
Adunan ni boleh dapat berapa biji apam ya?
Assalamualaikum :)
Adunan ni boleh dpt brapa biji apam ya?
waalaikumussalam...
depend pada saiz acuan adik.. tapi biasanya akak guna paper cup yg saiz kecik, utk 2 cwn gandum dapat ler dlm 70 biji..(juga depend pd saiz cawan adik)
Kiutnya apam ni, tak nampak comot pun.. ok juga..
kenapa saya buat tak jadi gebu ehh? resepi semua dah sama.. keras melantung..huhu
x jadi gebu mungkin sbb pukul telur dgn gula tak kembang...kadangkala pukul gula x kembang, gula jadi x hancur so masa kukuh gula tu jadi hangus dan mendap..jadi keras ar.. cuba lagi...in shaa Allah nanti jadi gebu ar
assalamualaikum..
Ist try..elok2 time kukus mengebu da kuarkan dr kukusan makin kecut... tapi rasa sedap hehe.. kenapa bole jd gitu? bi\ole bg tip..hehehe tq pn blog
HanniSa...
may be x betul2 kembang..gula x hancur sbb tu dia mengecut...tak pun tutup periuk kukusan x bungkus dgn kain so air kukusan menitis kena apam...sbb tu jd mcm tu...practice make prefect... skill lama2 ok tu...
na try lah..hope mnjdi..
Post a Comment